Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Közeli helyeken – mi az igaz Ljubljanáról?

2008.12.15. 08:30 :: travellingband

Blogunk tovább kutatja a világ távoli részein élőket, hogy beszámolhassanak arról, milyen ott a klíma, a sör, a bigmek és a helyi rapzene. Nem akarjuk még elkiabálni, de kapcsolatot tetemtettünk az LV 426-tal is, ahol telepesek laknak, és klímagenerátorokkal lélegezhetővé teszik a levegőt. Mondjuk velük pont megszakadt most a kapcsolat…
A naprendszerek közötti kirándulás bemelegítéseként ezúttal Verával vettük fel a kapcsolatot, aki a kevésbé messzi Ljubljanáról mesélt.

Földrajz óráról mindenki emlékezik Ljubljanára, mert az a város volt, ami miatt nem értettük meg szegény Szlovén szomszédjainkat, minek szívatják magukat ilyen elnevezéssel. Ez olyan mintha Bljudjaplejstnek neveznénk a fővárost.
Szóval Ljubljana egyetemi város, tele diákokkal (informátorunk is épp ösztöndíjon tartózkodik ottan). A nebulók nagy része hétvégére hazamegy, így roppant üresek a szombatok és a vasárnapok. Azonban amikor mulatozás van, akkor nagyon belelendülnek. A szlovénokra egyébként is jellemző, hogy beleadnak apait, anyait abba, amivel épp foglalkoznak. Szó nélkül csinálják a dolgukat, nem panaszkodnak, boldogok attól, amijük van.
Ezek a kicsit délebbre lakó arcok nem mondhatni, hogy magazinokból öltözködnének. Valahogy nem érdekli őket, és mindenki olyan ruhában tolja,ami neki tényleg jól áll. Szóval igazából egyszerűen, de jól öltözöttek. Trenyában például nem mennek az utcára. Ráadásul mindenki tud kicsit angolul.
Nem mesevilág, van ott is bunkó pincér például, de jobban a helyén vannak a dolgok, minden kicsit őszintébb és természetesebb, az emberek nem akarnak többet mutatni annál, mint amilyenek valójában.
Ljubljanában nincsen metró. Ahhoz kicsi a város. Összesen akkora, mint Budapesten 3-4 kerület. Szóval busszal lehet közlekedni. Náluk működik az, ami a BKV-nál csak néhány hónapig (se) ment, vagyis, hogy az első ajtónál lehet felszállni, ahol vagy megmutatja a bérletét a delikvens, ami 17 euróba kerül, vagy bedob egyet a busz kis kasszájába.
Szlovéniában valamit tudnak az ebtartók, vagy az ebek, mert kutyaszar nincs a városban. Csöves is csak egy. Őt ismeri is mindenki a környéken.
Ljubljana nem álomváros, viszont nagyon természetes, felszabadult a hangulata. Informátorunk még azt is el tudná képzelni, hogy ott éljen egy kicsit. Annyira élhető, hogy teljesen szokatlan egy budapestinek.
És mit küldenek a szlovén bulikban? Nos, imádják a zenét, amit velünk ellentétben nem ciki felhasználni arra, hogy nyomassák a nemzeti öntudatot. Ha épp olyan kedvük van, harmonikáznak hajnalig, és nem ótvaros mulatós zenéket tolnak a tévében, hanem a saját népi nótáikat. Igaz, sokszor diszkósítva. Viszont azt küldik sokat a szórakozóhelyeken is. A rádió persze ugyanaz, mint nálunk.
Szlovénia abban sem hasonlít Magyarországra, hogy az egészben ott az alpok egy köpésre, míg nálunk ezt csak mondjuk  Vas megyeiek mondhatják el. Szóval hétvégén mennek a nagy kirándulások, és a többség imád síelni is.
A városban mindenki biciklizik. Tudósítónk is vett egyet, legyen mivel bródolnia, amíg kint van. Szóval ő azzal közlekedik a lakhelyéhez közeli Tivoli parkban, ahol sok néni üldögél a padokon, sőt, fílinges a hely, mert legutóbb még mutogatós bácsi is volt.
 

Szólj hozzá!

Címkék: busz szlovénia tréning ljubljana hellókarácsony alpok

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr47804553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása