Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Változnak az idők, de lassan – Koreában menő a hiphop

2009.03.19. 10:29 :: travellingband

Dél-Korea a világ egyik vezető gazdasági hatalma. Szöul húszmilliós város, igazi metropolisz. A koreaiak találták fel a padlófűtést, de Viki szerint, aki angoltanár Szöulban, minden mást koppintanak valakiről, isznak, mint a gödény, és tahók. Vigyázat, negatív tapasztalatok jönnek!

Viki még egy hónapi él Szöulban, előtte huszonegy országban járt már, mindet szerette, Dél-Korea mégsem nőtt a szívéhez.

Elmondta, hogy negyven évvel ezelőtt Szöul nagy része fábol épített kunyhókból állt. Tradicionális, régi házakat nagyon keresgélni kell, mert az ottani kultúrában a „régi az rossz, az új pedig jó” tehát nem igazan építgetnek a jövőre, pláne nem a múltra gondolva.

A volt királyi palota is egy vicc. Csak festett épületek burkolás nélkül. Ablak rizspapírból, a padló kőből van, és fát égetnek alatt fűtés gyanánt.

Kína es Japán felváltva adóztattak a koreaiakat egész történelmük alatt. Korea, Japánhoz volt csatolva 20 század első felében. A japánok meg persze mindent elvittek onnan, ami mozdítható volt. Aztán később meg Észak-Korea pusztított rendesen.

Szegény koreaiak talán nem is sejtik, mennyire hasonlítanak ránk, magyarokra, egész történelmük viszály, csata és megszállás. Szóval a kultúrának sosem volt igazan alkalma fejlődni. Úgy tűnik, semmi nem eredeti kivéve a padlófűtés, amire nagyon büszkék pedig nagyon nem működik ám jól: ha felmelegíti a szobát, akkor túl forró ülni rajta, ráadásul óriási az energiaveszteség.

Koreában a férfi az asszony felett van minden szögből. Ez azt jelenti, hogy a nők általában nagyon el vannak nyomva. A gyerek a családdal el addig, amíg megházasodik, (meg akkor is, ha 40 éves) a fizetése felett pedig nincsen hatalma, csak zsebpénzt kap.

A szerelmes párok kávézóba meg „love motel-be” mennek, mert nem lehet haza vinni a kedvest. Szóval kávézó, meg love motel rengeteg van Szöulban. A lányoknak nem illik fiúkkal találkozni, a  bárokba tehát csak a „rossz lányok” járnak el. A jó lánynak haza kell érni éjfél előtt, még ha 30 éves is. Házasság után pedig sehova sem mehet. Nagyon tradicionálisak. Persze van kivétel és változnak az idők, de lassan.

Amerikát a zenében, (ki nem) Japánt pedig divatban majmolják. A hiphop különösen népszerű. Nem is néz ki akárhogy egy koreai kislány cingár lábbal, elől hátul laposan, amikor felöltözik Beyonce-nek és próbálja a mozdulatokat. Mivel a koreaiak alacsonyak, a lányok nagyon magas sarkú cipőt hordanak, amiben persze sokaknak nehezen megy a járás.

A munkahelyen a fonok az király, a dolgozó addig nem megy haza amíg a góré ott van. Ez japán rendszer. Ha a főnök este inni akar, akkor az összes férfi dolgozójának menni kell vele. Vannak olyan helyek, ahol ez akár majdnem minden esete így is van.  A fiatal fiuk attól félnek, hogy nem kapnak munkát, a középkorúak pedig attól, hogy elveszítik. (Lám, vannak újabb hasonlóságok.) Szóval látszik a feszültség, főleg az asszonyokon. A koreaiak arca nem hasonlít a japánok kifejezéstelen, vagy épp állandóan tisztelettudó mimikájához, rajtuk látszik a feszültség.

A feszkót pedig sokat ivással igyekeznek feloldani. Soju-t isznak, ami etanol, víz és édesítő. Olyan az íze mint a rossz vodkának. Az a pálinka ott, csak nem olyan erős, nagyjából 20 százalékos.

A koreai lakásokban alig van bútor, viszont a hűtő hatalmas. A földön alszanak egy vékony matracon, amit elpakolnak reggel, hogy legyen hely enni a kis összecsukható asztalka körül. A szöuliak konyhájában csak két rózsás a gaztűzhely. Nem is ismerik a sütőt, mindent vízben főznek.

Dekorációnak divat a kínai giccs, és a művirág. Szomszédolni nem szokás, az emberek olcsó éttermekben meg kávézókban üldögélnek.

A két nemzeti időtöltés a pletykálkodás és a tévénézés. A legtöbb ember a szó klasszikus értelmében műveletlen és kulturálatlan. Ez szomorú, mert az alkalom meglenne a művelődésre. Csak üresek a múzeumok mindenfelé. Pénz, család, kaja és pletyka, ez az élet.

38 komment

Címkék: kína japán korea beyonce művirág szöul soju

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr191011472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viki nézzen meg néhány Kim Ki-duk filmet, leht, h árnyaltabb lesz a véleménye
gratulálok, ez igazán alapos bemutatása Koreának! WTF?!?!

Minden országnak vannak negatívnak tűnő szokásai, de ezek megértéséhez kicsit alaposabban kellene elmélyedni az adott kultúrában.

pl.: A szórakozóhelyekre járás/nem járás egyáltalán nem koreai sajátosság, Japánban, Tajvanon, Kínában is találunk hasonló példákat. Miért baj(!) ez, hogy így van?
Ez egy kicsit felszínes így, még ha sok igazság is van benne.
Én is éltem kinn vagy 5 hétig és fél évig volt koreai barátnőm.

Jártunk múzeumba, (ő magától is szokott) és eléggé tele volt.
A királyi palota nekem nagyon tetszett, tény, hogy európai szemmel nem tűnik olyan monumentálisnak, mint az itteni kővárak és paloták, de megvan a maga szépsége, és akinek kicsit is van ráérzése az ázsia gondolkodásra és életérzésre, az nem nevezné viccnek, de láthatólag aki az élménybeszámolót írta, abba nem szorult egy csöppnyi beleérzőképesség vagy nyitottság sem más népek szokásai iránt...
@Daily Shark: Jeleztük, hogy egy ilyen nézőpontú megközelítés jön. Szívesen fogadunk olyat, ami szerintetek közelebb áll az ottani valósághoz!
szóval ha jól értem azért szar hely dél-korea, mert nincs elég emancipunci. végülis ez is egy nézőpont ...
Nem sikerült elvenni a kedvem:-). Én azért elmennék körülnézni....
Én még nem voltam Koreában, de el tudom képzelni azokat amiket irtál. Persze gondolom ez csak az érme egyik oldala.
Az,hogy hogyan dolgoznak,az ázsiai szokás. Mint ahogy az is,hogy a férfi az úr a háznál. Ebbe nem látok semmi kivetnivalót, mert több 100 vagy 1000 évre nyúlik vissza. Viszont az engem is irritál,hogy majmolják a hülye GYPés amcsikat és ráadásul a HIPHOP-ot,ami max a négereknek áll jól.
Igen, én is ajánlom. Árnyaltabb lesz, sajnos sokkal sötétebb. Ha "még nickem sincs" megjegyzése irónia volt 1-et értek. Ha nem, nem értek egyet.
A koreai azzal alázza a nőket, hogy nézi hányszor mennek wécére és ott meddig vannak. Ha nem tetszik neki, szóvá teszi. Ha a nála sokkal képzettebb és tapasztaltabb nő nem ül nyuszi módra egész nap és esetleg nem alázatos stílusban válaszol kirúgja. Koreai főnökkel én is mentem vacsorázni, a legnagyobb sértés az volt számára, amikor nem akartam a poharából pálinkát inni, mert ő az enyémből szeretett volna. Annyira berúgott, hogy nekitámasztottuk egy kresz táblának és taxit hívtunk neki, ahova beomlott. Ez az emberi része, de HTC pda-m van és az is lesz és a Samsung új szisztémája forradalmasítani fogja hónapok múlva a fényképezést és a mai autóik nagyon jók.
azért picsognak állandóan az ázsiába szakadt angoltanár csajok, mert senki nem akarja őket megdugni. a külföldiek is a helyi lányokra nyomulnak. ennyi :D

egyébként szerintem először magyarul kellene megtanulni, utána jöhet az angol :D
ja es a posztiro majd elfelejtette megemliteni a koreai (foleg nok) elenallhatatlan vonzalmat a kulonbozo plasztikai sebeszeti beavatkozasok irant. A koreai lyanykak plasztikai mutetet kapnak a kozepiskola vegen. Kulonosen kozkedvelt a szem "kerekites" (hogy jobban "western looking" legyenek...lol) ja es a fej "ovalositas" szinten hasonlo megfontolasbol.
Mondjuk a koreai fiuk mennek 22, 24, 26 honapra katonanak , ha akarnak ha nem.
@info@szem.tv: láttál-e már a filmjei közül egyet is. mert ha igen, tudnád, h nem irónia volt. a Bin-jip. az A sziget, a Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz nem értem, mitől festene sötétebb képet.
Pita igazad van!! Amugy Del-Korea kurva jo hely es a csajok bomba jol neznek ki.
Szegény Viki! Nagyon sajnálni tudom csak. Szar lehet így élni.

Babarum, aki majdnem 3 évig élt Koreában, és nem a negatív sztereotípiák alapján ítél meg egy országot és az ott lakókat. Csodálom, hogy kimaradt a kutyaevés. Szánalmas...
én itt élek
rémesen hippokriták is, ezt ne hagyd ki
és szar a kaja
viszont: dolgoznak ÉS becsületesek
ennek nem szabad alábecsülni a jelentőségét
+ asse, hogy
kriszta-in-korea.blog.hu/
szoul2009.blog.hu
Nem igazán értem, hogy a fent leírtakban mi volt Viki számára negatív. A családra és munkára vonatkozó részek nem csak Koreára igazak, ez pontosan ugyanígy van Japánban, Taiwanon vagy Thaiföldön. Ázsia már csak ilyen.
Nekem csak az ottani kaja nem izlett (nem vagyok nyers hal és rizs rajongó) és nem szoktam vizet inni étkezéskor. De szerencsére van egy csomó kínai étterem, Popey's vagy Kenny Roger's Roosters.

@pitaa: Igen, ebben a megdugásos dologban sajnos van valami. Mert az európai/amerikai nőknek eselyük sincs a helybeliekkel szemben.
Én is voltam kint fél évig, 2 hónap után utáltam az összes vagott szemű szarházit.
Holm Hansen: és szerinted az európai/amerikai nők vágynak egy ázsia méretre ? :)
Néhány tapasztalat a részemről, az eddigi kommentek kapcsán:

Lófaszt nem dolgoznak, csak bent ülnek az irodába, a legtöbb Starcraft-ozik.

Egyáltalán nem becsületesek, mindenhol át akarnak baszni, föleg ha külföldi vagy. Állandóan össze-vissza hazudoznak, utána meg idiótán vihognak, ha szembesíted őket a hülyeségükkel.

A csajok... szexelni nem tudnak. Ráadásul a legfinomabban öltözött nő is köpköd, még az utcán is.

A kaja maga a szenny.

Hála istennek sok külföldi van, a legtöbb angolt tanít, velük el lehet héderezni, meg a világot látott koreaiakkal, de a többi...
Par pozitivum a fenti negativumokhoz... Nekem speciel a palota tetszett. Egesz delkelet-azsiaban ritka a regi epulet, mivelhogy tobbnyire fabol epitkeztek, az pedig kozismerten gyulekony. Viszont vannak Szoulban nem kevesse impozans 7 emeletes melygarazsok korrekt lampas keresztezodesekkel, rendorrel, es csinos integeto manga lanyokkal akik a bejaratnal bemondott bolt parkoloja fele terelnek. A chipkartyas rendszer a buszokon, metron nagyon jol ki van talalva es Europa szegyellheti magat hogy igy le van maradva. Hasznalni erdemes, mert sajnos kulfoldieknek az olcso taxik altalaban nem allnak meg, mert a taxisofor csak koreaiul ert. Ennek oka van, Azsiaban a terkep kevesbe ismert, utcanevek nincsenek, tehat ha nem tudod pontosan elmagyarazni hogy hova akarsz menni a taxis nem tud segiteni. Ha mobiltelefont veszel kapsz hozza legkondicionalot, zenelo futott wc uloket, vagy vmi hasonlo kaliberu ajandekot. A 10 kilos rizseszsakot meg a dinnyet nem a 40 kilos haziasszonynak kell hazacipelni, a bolt termeszetesnek veszi az ingyenes (vagy nagyon olcso) hazhozszallitast. Ja, es a cuccot csak lerakjak az ajto ele es soha senki nem lopja el. Koztereken, parkokban sokszor latni sulyzokat es kondipadot, es barmilyen hihetetlen nincsenek lelancolva. WC mindenutt van es ingyenesen hasznalhato az egesz orszagban. Az egesz orszag alapvetoen tiszta, mindenki el tud menni a szemetesig valahogy. Gyonyoruek a hegyek, eldugott buddhista kolostorok, foleg osszel, hetkoznap szinte senki nincs. Hetvegen viszont sorallas van a hegycsucson, ott is ahova csak maszovassal lehet felmenni. A koreai kaja nekem bejott, hozza kell szokni, de utana addiktiv. Javaslom a Soju-t Bekseju-val 50-50%-ban mixelni, a kapott Osipseju nagyon ihato de a pincer alkoholistanak fog nezni. (Bek = 100, Osip = 50 a varhato eletkorra utal :)).
A termalfurdok is nagyon jok, de szegregaltak, mindenki sajat nembeli barattal menjen ha egyedul unatkozos fajta. Videken nehany furdo 24 oran at nyitva van, es olcso hostelkent uzemel, ott lehet aludni torulkozon es faparnan ha nem zavar a tobbiek zaja. Hasonloan Magyarorszaghoz a turistainformacio hianyos es kevesen beszelnek angolul. Ugyancsak nem kell oket egybol leszolni emiatt, inkabb el kell gondolkozni azon hogy mi miert nem beszelunk japanul vagy kinaiul, amit Koreaban jobban megertenek. Tipp: batran hagyatkozzunk 15 even aluli gyerekekre, szinte mindegyik beszel valamennyire angolul. ui: Kinek miert rossz egy specialisan erre tenyesztett kutyafajtat enni?
@gsc: Nem tudom, hogy mi igaz belőle, de nekem ott azt mondták, hogy a kutyát valami botokkal, vagy mivel verik agyon, mert "akkor jó a húsa, ha a kutya nagyon meg van ijedve, amikor kimúlik".

Ha ez valóban így van, akkor ezért rossz.
@drc: Ez bizony igaz. Bár mintha a nők szoktak volna olyasmit is mondani, hogy nem a méret a lényeg. Vagy mégis?

@ToMorgan: Hát ez szintén kb a világ összes országára érvényes, hogy csak olyanokkal lehet cimbizni akik világlátottak. A többiek máshol is csak a saját szerény valóságukkal foglalkoznak.
Érdekes, nálunk az irodában nem köpködött senki. Viszont attól a frászt kaptam, hogy a férfi és a női wc egy légtérben volt és csak vizuális takarás volt közöttük. Az ember nem fingatott egy jóízűet...
Javítsatok ki, ha tévednék, de úgy emlékszem, hogy ezek a műveletlen Koreaiak a PISA teszten
az élvonalban végeztek a Finnekkel együtt.
@Holm Hansen: Nálunk a WC-n annyi gomb volt mint egy űrhajón, nem mertem megnyomni egyiket se, nehogy valami anal intruder kitakaritson szarás után.
@Rejtett a Szám: Nem tudom ki mondta, hogy műveletlenek, inkább az szokásaiktól, meg az életvitelüktől ráz ki a hideg.

Amúgy, szerinted a PISA teszt ér valamit?
@Babarum: Azért sajnálom, hogy ezt a linket nem tetted mellé. blogmano.blogspot.com/

Egy japán úr arról panaszkodott egyszer, hogy ha magyarok Japánba mennek, úgy viselkednek, mint ha egy gyarmatra érkeznének meg az urak.
Én magam mindig is azt hittem, hogy ez valamilyen kulturális félreértés, de ezek után el kell, hogy higgyem, ilyenek vagyunk.

És most mindenki nyugodtam tegye a kezét a szívére és mondja azt, hogy a fentebb leírt általánosítások nem igazak kis hazánkra.

Ahol az emberek azzal kezdik a reggelt, lehajtanak egy kupicával, dobozszám szívják a cigarettát, természetesen mindezt tévénézés közben. A főnökök bunkók, a nő ugyan azért a munkáért kevesebb bért kapnak...stb..

Sokkal inkább hasonlítunk rájuk, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.
@BigPi: Azt látnod kellene ahogy az alkalmazottak szó szerint remegnek a fönök elött, aki úgy bánik velük mint az állatokkal (itthon azonnal munkaügyi per, hidd el nem túlzok).

Hogy a nök itthon kevesebbet keresnek? Sajnos igen, de nincsenek lekurvázva, ha nem a férjükkel látják őket, vagy esetleg valaha is ellentmondanak a férjüknek.
Az egyik koreai kolléga meghívott vacsorára, a felesége vigyázban állt a sarokba amig ettünk...
@BigPi: Öööö, az a link Manócskáé, ő pedig a feleségem. :)
Azért nem linkeltem ide, mert először azt gondoltam, hogy ő is fog ide írni. Annyira szánalmasnak tartja viszont a cikket, hogy nem teszi.
Én is annak tartom, sajnálom az íróját, éppúgy, mint mindenkit, aki ilyen negatívan áll a világhoz.
@ToMorgan: "A legtöbb ember a szó klasszikus értelmében műveletlen és kulturálatlan."

Igen ér valamit.
"A PISA-tesztet már a huszonegyedik század oktatási filozófiája szerint állították össze: az információs társadalom nem arra kíváncsi, hogy az oktatás során mit tápláltak a fejekbe, hanem, hogy "mi jön ki a fejekből", hogyan tudják használni a diákok azt, amit tanultak."

www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kfa/0/6377/pisa.html
Viki régóta lehet kint, talán már elfelejtette, hogy az utolsó bekezdés a magyarokra is áll. Tehát igaza van, tényleg sokban hasonlítunk.
Még annyit hiányoltam volna, hogy "minden ferdeszemű egyforma" és teljes lett volna a poszt...
Ami meg a k-pop lehúzását illeti, hallgasson akkor Győzikét. (Ja, és Koreában az r&b a menő, nem a hiphop.)

Hogy a koreaiak mit másoltak és mit nem: a petárdát és a puskaport a kínaiak, de a látványos tüzijátékok a koreaiak találták fel. Ahogy 1430-ban 3 km hatótávolságú "rakétát" építettek, és be is vetették japán kalózok, és északról betörő törzsek ellen (lásd wikipedia Singijeon szócikke).

A Koreát kicsit is ismerők között futótűzként terjed ez a poszt, és sorban veri ki a biztosítékot. :)
Elhiszem, hogy ennyi negatívumot lát, de ez hozzáállás kérdés. Sztem meg sem próbálta megérteni a kultúrájukat.
Viki, gyere haza! Sokunk cserélne veled!

@Gianni7: "A Koreát kicsit is ismerők között futótűzként terjed ez a poszt, és sorban veri ki a biztosítékot."

Nem kellene ezt ennyire komolyan vennetek. Manapság bárki írhat blogot és bárki bármit leírhat, attól az még nem lesz igaz. Ez a blogbejegyzés Viki véleménye Koreáról. Ennyi, nem több.

Múlt hónapban azon röhögtünk, hogy egy bulvárlap szerint milyen az élet Thaiföldön : comment.blog.hu/2009/02/26/kurvazik_a_szocialista_bulvarlap
Ebben a hónapban Korea a soros. Majd jövő hónapban talán Madagaszkárról ír van magyar, akinek nem tetszett. Ez van.
@ToMorgan: ez olyan minthogy a homart elve tesszuk a forro vizbe mert jobb izu... es szerintem ez nincs betiltva sehol. Egyebkent elkepzelheto hogy elmaradottabb falvakban tenyleg hiedelembol brutalizalnak az allatokkal. Viszont akkor nem hiszem hogy csak a kutyaknak rossz. Ezen az alapon negativan kampanyolni kamu.
Kedves postíró:

Téged be kéne tiltani, olyan ostoba vagy. Ilyen mentalitással miért utazol egyáltalán? Tiszta szégyen.
Kedves hozzászólók!

Aki járt Koreában és van kedve írni, az legyen olyan kedves, és küldjön egy levelet az oldal gazdájának a saját tapasztalataival!
Mindenki azt mondja, hogy a megjelent cikk marhaság, én meg annyira kíváncsi vagyok, hogy milyen Korea arca mások szerint!

Köszönöm előre is
- egy laikus Korea-témában egyelőre civil
@mr.joshua: vannak, akik évek óra írnak erről a témáról:
blogmano.blogspot.com/
babarum.hu
web.me.com/sunnywalk/Site/Living_in_Korea/Living_in_Korea.html

Ez pedig három, Koreában töltött hétnek állít emléket:
thesoulofseoul.blogspot.com/

Vannak még mások is, remélem, mások belinkelik őket is. Érdemes!
Én is Koreában élek. Szöul mellett. Nem régóta, de most kb. három évre kijöttem. Ezt az írást nem értek egyet.
Dolgozni (és tanulni) jöttem ide. Igaz,kutatóintézetben dolgozom egy egyetemen, ahol talán más a légkör. A főnökömet bár tiszteljük, de kedveljük is, hisz nem játsza az istent. Emberséges. Alkoholról alig van szó, szinte nincs. Főleg pasik a kollégáim, ott szerintem tisztelik a nőket. Jól megy minden a munkahelyen.
Aláírom, tényleg egy nagy metropoisz Szöul. Moszkvának vagy Prágának nyomába sem léphet. Meg hogy a koraeaik néha furán öltözködnek. Meg hogy nem ismerik a sütőt. Koleszban sincs.
DE amikor várost néztem, a palotákban volt elég turista, és rendbe voltak téve. Az emberek barátságosak, segítőkészek a külföldiekkel. A kaja is ehető...
Erdeklodve olvastam ezt es a hozzaszolasokat. Korea tenyleg az ellentmondasok orszaga egy nyugati ember szemeben. Van egy remek kis konyv az a cime hogy ugly Koreans ugly Americans nagyon jol osszefoglalja a kulturalis kulonbsegeket oldalankent egy dolgot vesz gorcso ala es keppel illusztralja, nagyon szorakoztato.

Az idosek iranti tisztelet es a nok alarendeltsege a konfucianus (Master Kong = Confucius = kinai bolcs volt) filozofiabol jon amire a kinai es a japan gondolkodas mod is nagyban epul. Az szerintem is feloldhatatlan problema egy munkahelyen ahol kelet azsiak es nyugatiak dolgoznak egyutt hogy ha van egy otleted azzal nem lehet csak ugy odamenni a fonokhoz mert a hatalmuk megkerdojelezesenek veszik. A hierarchiahoz nagyon ragaszkodnak en is angolt tanitottam es a kis nyelviskolaban is harmic tanar kozott is volt vagy harom negy szint mire eljutott az info az illetekes emberig ha volt valami kerdes :)

A helyi alkohol tenyleg nem tul jo, a Soju es ket fele helyi soron kivul meg van az erjesztett rizsbor a makkoli ez foleg turazashoz nepszeru (40 felett rendkivul nepszeru ott). A soju a sebbenzinre hajaz, a sorok nem tul jok a makkoli nagyon savanyu de az meg elmegy par poharral. A problema inkabb az hogy meg az idosekk is keverik eves elott beleontik a sorbe a sojut es letolnak harom kort. Ilyet 17 eves gimisek nyomnak nalunk. Hetvegen eleg sok reszeg turazot lehet latni :) sok hanyast kell kerulgetni hetkozben is 11 utan de ember is rengeteg van szoval szerintem beatlagolva es felszorozva pesti hanyasszammal nem durvabb talan sokkal.
A masik meg hogy a szervezetuk tenyleg rosszabbul bontja le az alkholt nem birjak a piat.

Kopkodes es turhazas megy masszivan, de a legtobben ott is gusztustalannak tartjak. Hozzateszem hogy ez Azsiaban Vietnamtol Japanig igy van. Turhaznak viszont orrot nem fujnak mert ok azt tartjak udvariatlannkak. Inkabb visszaszivjak es turha vagy szipognak pl metron. Ez egyszeruen kulturalis kulonbseg.

Hiphop zenet mindenki az amerikaikrol majmolja mivel ez a mufaj onnan szarmazik. A drunken tiger nevu koreai rapzenekar szerintem minosegben a legtobb magyart azert felulmulja es jol otvozi a koreai nepzenei motivumokat is.

Rengetegen tanulnak hangszeren es jol enekelnek szerintem ez is a kulturaltsag resze.

A legotbb konfliktus abbol szarmazik hogy negyven eve meg az egyik legszegenyebb orszag voltak most meg az egyik legizmosabb gazdasag az ovek. Nagyon rovid volt az ido a zokkenomentes atalakulasra.

A varosok tenyleg nagyon lelektelennek tunnek elsore. Rengeteg ember, mindenhol egyforma blokkepuletek, kromozott kerites egykaptafara mindenhol, kromozott korlat az erdoben is. Borzaszto izlestelensegek ugyanakkor meg az ilyen trandicionlis dolgok csomagolopapir teahazak hasonlok meg nagy egyszeruek es szepek tudnak lenni.
Ha a vizualis sivarsagon es tomegen valamint a kenyerhianyon tulteszi magat az ember a varosokban azert jobban melyere nezve a dolgoknak sok a pozitivum. Minden metroallomason szinte van wc ami ingyenes es nagyon tiszta. Toppantos es angol wc is van. A postan vannak ingyen hasznalhato szamitogepek internettel valamint tobbfele dioptrias szemuveg kiteve azoknak akik esetleg nem hoztak magukkal. Ilyen szerintem itthon senkinek nem jutna eszebe.
Az ugyintezes elkepesztoen gyors es hatekony. A tomegkozlekedes is nagyon jo csak a buszsoforok kicsit idegbetegen vezetnek.

Az emberek baratsagosak nagyon konnyen szoba elegyednek egymassal vagy egy idegennel. Itthon ez maskent van. Elsore tolakodonak tunnek a sok szemelyes kerdessel de ez egyszru kivancsisag valamint arra is valo hogy a hierarchian elhelyzezzenek. Nehez megszokni. Egy ferfiank szerinem a legnehezebb mas ferfiak testi kozelsegehez hozzaszokni. Hajlonganak es kezet ritkan fognak viszont a ferfiak kozott sokkal gyakoribb a testi kontaktus. Ez egy nyugati homofob embernek nagyon szokatlan es barmennyit is vagy ott nem lehet hozzaszokni. Parok viszont az utcan soha nem csokoloznak max kezfogas van ugyanakkor a testi erintes mas formaja az emberek kozott sokkal gyakoribb mint nalunk. Kulturalis kulonbseg ennyi.

Van egy csomo vicces dolog meg kepmutatas is. Gyakran jatszak azt a jatekot hogy talald ki hany eves vagyok aztan woww nem lehetsz annyi meg, meg a teakwando mestert meg kellett tapsolni hogy negyvennehany evesen meg milyen jol tartja magat. Vicces megtapsoltuk mert 45 evesen meg jol karban van.

Oktatasmaniasok de az oktatas tulsagosan vizsgakozpontu szegeny gyerekek rengeteg idot toltenek a munkahelyukon. A munkaban sokan maximalistak de az is igaz hogy akkor is benn vannak ha nem kene.

A palotakban tenyleg nincs semmi de Japanban sincsenek olyan megaloman palotak mint a Versaillesi, joval visszafogottabban eltek az uralkodok ami szerintem jo dolog. Tenyleg sokat szenvedtek es keves dolog maradt fenn a multbol de arra nagyon vigyaznak. Iszonyat regi koszobraik is vannak abbol a korbol amikor a magyarok meg vandoroltak.

Szerintem mindig videkre erdemes elmenni egy orszagban a varosok manapsag egyre inkabb hasnolitanak egymasra minfele a vilagban.

Viki kigunyolja a noket pedig nagyon szepek, elol tenyleg laposak hatul nem mindig viszont nagyon keves az elhizott no es majdnem mindenkinek gyonyoru egeszseges haja van es rengetegnek gyonyoru arca. Kecsesek es nem alacsonyak csak az idosebb generacio. A makeupot mondjuk nagyon szeretik meg oltozkodni es vasarolni is ahogy sok mas orsagban is a nok csak talan kicsit jobban
süti beállítások módosítása