Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Berlin - Ahol a történelem és a techno-kultúra összefonódik

2009.12.03. 16:47 :: travellingband

Berlinbe nem elsősorban azért, vagy nem csak azért megyünk, hogy japán turista módjára órákat töltsünk látványosságok felkutatásával és azokat lencsevégre kapjuk. Lehet ott is múzeumokat nézegetni és egyéb kulturális programokon részt venni, de mi jobban ajánljuk a legendás techno klubok, és hangulatos kocsmák látogatását. A város maga nem mondható szépnek, de annál érdekesebbnek. Szocreál, helyenként poszt-apokaliptikusnak ható városképével tökéletes összhangban van azzal a zenével, amely húsz éve itt „látta meg a napvilágot.”

Nem muszáj repülővel utazni, ha bírják a vonatozást, egész olcsón meg lehet úszni, ha időben veszik a jegyet. A Keleti pályaudvaron lehet kapni 29, illetve 39 eurós akciós vonatjegyeket, persze ha nem bánják a 12 órás zötykölődést. Még ha bírják is a gyűrődést, célszerű éjszaka menni.

Azért néhány kötelező látványosságot mi is megnéztünk. Le is fényképezkedtünk a nevezetességek előtt, mellett, bizony.

Reichstag

A német parlament épülete volt 1894-től az 1933-mas tűzvészig. 1999 óta újra otthont ad a törvényhozó testületnek miután újjáépült Norman Foster tervei alapján. A Reichstag a pecónak a neve, a törvényhozó testületet Bundestagnak hívják, így elhatárolódva a hírhedt elődjétől, ugyanis mind a Német-római Birodalom, mind a nemzeti szocializmus idején is ez volt a német parlament épülete. Szép nagy újonnan beültetett füves park terül el előtte.

Checkpoint Charlie

Azért mégsem látogathatunk Berlinbe anélkül, hogy a Vasfüggöny leghíresebb ellenőrzőpontjának emlékhelyét ne nézzük meg. 1945-től 1990-ig állt Berlin amerikai szektorában, a Friedrichstrasse és a Zimmerstrasse kereszteződésétől néhány méterre. A Friedrichstrasse a szovjet szektorba eső Mitte kerületeket kötötte össze az  amerikai Kreuzberg kerületekkel. Így az ellenőrzőpont jelentette a kapcsot a szovjet birodalom és a nyugat között.  Amikor a háborús szövetségesek feloldották Berlin megszállt státuszát, itt tartották a megszálló hatalmak búcsúünnepségét. 2000-ben az eredeti ellenőrzőponttal kinézetre megegyező épületet állítottak fel. Négy figyelmeztető tábla, négy nyelven, egy amerikai és egy szovjet katonaportré állít emléket az egykori szektorhatároknak. Igazi turistalátványosság.
Van Checkpoint Charlie múzeum is.

Brandenburgi kapu

A Parisier Platz-on található, az Unter den Linden út végén. Ez a központban lévő klasszicista építmény a főváros és egyben Németország jelképének számít. Az 1700-as évek végén épült és jelentőséggel bírt számos történelmi esemény során.
A Fal felállítása után a kapu a lezárt zóna közepére került. Sem keletről, sem nyugatról nem lehetett átmenni rajta, egyedül az NDK-s határőrök közelíthették meg az építményt. Ez is, mint a Fal, a hidegháború jelképévé vált.
Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall! (Gorbacsov úr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!). Mondta Ronald Reagen amerikai elnök 1987-ben a Brandenburgi kapu előtt.
1989. december 22-én végül százezer ember jelenlétében meg is nyitották. Az évek során többször szorult restaurálásra, 2002-ben fejezték be a munkálatokat.

És személyes kedvencünk az Alexander Platz, csak mert igazán bizarr, hogy egy térre sikerült zsúfolni egy óriási panelházat, egy templomot, egy bevásárlóközpontot és egy óriáskereket. Az egykor az NDK-hoz tartozó teret a helyiek egyszerűen csak Alexnak hívják, a város egyik leghíresebb része. Közel van a Spree folyó partjához, és több nevezetesség is található arra, mint a tévétorony, vagy a Berlini Dóm.

Berlinbe nem csak a látványosságokért jövünk, főleg nem Kelet-Berlinbe. Nem messze az Ostbanhoftól található az Európa legjobb techno klubjaként számon tartott Berghain. Az a Berghain ahonnan még Richie Hawtint is kidobták. Minket beengedtek ugyan, de nem könnyen.

Ha az ember a német fővárosban jár, és nem hagyja hidegen az elektronikus zene, érdemes megpróbálkozni a bejutással, de úgy készüljenek, hogy legyen az estére egy B terv, ugyanis a mogorva biztonsági őrök majdnem hogy minden második embert elutasítanak az ajtónál. És a sorban állás közben a nevetgélést, hangos mosolygást el kell felejteni, szépen kisiskolások módjára illik várakozni.

De ha már befizettük a 12 eurós beugrót és örülünk magunknak, hogy bejutottunk nem fogunk csalódni. A szórakozóhely igazi underground helynek számít, szóval itt ne számítsanak Hajógyári sziget-féle rongyrázásra; az italárak is alig haladják meg az itthoniakat. Egy három decis sör, három euró. A hely háromszintes, kívülről olyan, mint egy lepukkant gyárépület. A földszinten van a chill, kényelmes nagy fotelekben lehet punnyadni, iszogatni, ha már meguntuk a csapatást. A dj pult és a tánctér az első emeleten van. A második emeleten hintaszékek találhatóak és lehet a bárnál fagyit kapni. Szinte minden hétvégén tiszteletüket teszik a berlini klubokban a techno és a proggie nagyágyúi. Nekünk egy Monika Kruse és Luke Slater-féle zúzáshoz volt szerencsénk.

Ha azonban nem engedték be önt, cseppet se aggódjon, irány a Tresor, amely szintén legendának számít a techno kultúrában, és a biztonságiak messze nem olyan szőrösszívűek.

Tehát ha Berlinben járnak, érdemes megtekinteni a közelmúlt történelmi emlékeit és éjszaka belevetni magukat a színvonalas és Európában egyedülálló éjszakai életbe. Ne feledjék a német főváros nem csak a Falról, vagy a Brandenburgi kapuról híres, de a techno születési helye, a születési ideje meg talán nem meglepő módon megegyezik a Fal lebontásának idejével.

 

19 komment

Címkék: berlin buli techno

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr291571563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsik a betűk....
Én mentem már vonattal is repülővel is...én mindenkinek a repülést ajánlom, a Metropol EN elég...khm...hát kényelmetlen;)
Kiegészíteném azzal, hogy az Unter den Linden Pariser Platz felöli végéről belelóg a képbe egy hatalmas MAGYAR zászló. A követségünk:) Olyan fura volt ott látni először amikor voltam:D
Az én személyes kedvencem is az Alex, de mellette a Potsdamer platz is nagyon firi-furi a fedett terével a felhőkarcolók között(az állomás lejárata látható a kis profilképemen).
nem mellesleg egy meleg kulthely a berghain egy csomó sötétszobával (szex), és évente párszor egybenyitják az alatta működő az alatt működő meleg szexklubbal, és akkor aztán mindenhol folyik aminek folynia kell. van egy külön elit akiknek nem kell sorba állni, főleg melegek. szerintem a zene néha uncsi, semmi más csak zúzás, érdemes figyelni mikor megy kifejezetten jó dj. pénteken a panorama bar nevű része szokott általában csak nyitva lenni, legutób egy nagyon jó kanadai dj játszott. amint befejezte jöttek a szokásosak, hááááát .... bealudtam, mit ne mondjak. frankhegy, törökbálint, ozora. magyarországnak nincs mit szégyenkeznie.
nem szerencsés azt mondani,h Berlinben itt vagy ott van a legjobb hely, rengeteg hihetetlen részletből áll össze ez a nagyon különleges város.

Mindenkinek ajálnom!
és hát hogy ez a zene 2 éve itt berlinben alakult volna ki? max alakult egy kicsit, de az egész a 70-es évekbeli drogos-meleg felszabadult bulizához nyúlik vissza, a disco techno bölcsője ott volt. akik a berghainba mennek azok is azért szeretik, met valamennyire hozza azt a feelinget. ott amerikában bekonzervultak, itt meg felszabadultak.
bocs. természetesen 20 éve akart lenni :-) amúgy szorgalmazom az ötletet, jöjjön csak több magyar, az itteniek nem elég tűzről pattantak.
kérdeznék valakitől aki ottvan vagy sokat volt..
voltam már berlinben de sajnos csak ilyen "villámlátogatáson" viszont február elején megyünk egy hétre és bár ezt a kettőt írtátok de valami olyasmi hely ajánló ami zeneileg más, de jó..?:)
2 hete mentem ide 5 napra! remek hely!!! a reggelizések az utcai pékségekben, meg az 1 euros KVk... nagoyn jo.. vissza is megyek még :D
@SzarkaTarkaFarka: és a zászlónk látszik a Reichstagbol is sőt az audio turavezetés a kupolában még meg is említi :)
Azért én érzek a bejegyzésben némi földrajzi (a Berlini Dóm nem az Alexplatzon van), történelmi (a Reichstag épülete nem létezett a Német-Római Birodalommal egyidőben) és aktualitásokkal kapcsolatos zavart is (az óriáskerék csak ideiglenes), ennek ellenére Berlint nagyon ajánlom én is mindenkinek. Pár hónapja lakom még csak itt, de nagyon megszerettem :)
Bár az is igaz, hogy ez a pár hónap nagyjából pont elég is volt.
@dmarci: Hát ott mogotte van, kb 5 perc séta onnan...
De a DDR muzeumot ajánlom mindenkinek, nem nagy viszont jopofa:)
Még sajnos nem voltam Berlinben. :(
a dóm nem a platzon van, én óriáskereket sem láttam soha, viszont a világóra itt van.
mondjuk a plastikmanért nem kár...(bocs:)), de azt lehet tudni h miért ilyen szigorú a door policy?
@ampelmann: sőt, magyar felirat is van az épületen kívül, amiben horn gyuszi elévülhetetlen érdemeit sorolják:)
Én még csak három éve élek Berlinben, de még mindig nem elég.
A technot Dimitri Hegemann, a Tresor tulaja hozta Belinbe 90 legelején Detritból.
Szerintem a Berghain Berlinben a legjobb kulub, de hát izlések és pofonok természetesen külöbözőek. Csak technóból több tucatnyi közül lehet egy-egy hétvégén választani. Aznap Monika Krusétól Ben Klockig jó zene volt. Néha nagyon minimálba hajló és tényleg uncsi.
A sorbanállás midig egy kicsit stresszes, és mindig van van egy B-tervem is, de eddig mindig beengedtek.
-van egy külön elit akiknek nem kell sorba állni- ez nem igaz! Olyan van, hogy néha az
"őrök" kiválasztanak valakit és előre engednek, de ez nagyon ritka. Az viszont igaz, hogy a Berghain mögötti szexklubból (lab.oratory) a Berghainba átmehetsz. Ha van kedved, kezdheted a partyt ott (van zene) és később folytathatod a Berghainban.
A door policy valószinüleg azert ilyen, hogy egy nagyon kevert Publikum alakuljon ki: kor, nem , rassz, szexuális orientácó stb.
A Berghain valóban jó hely, de az is biztos, hogy hangulat (is) kell hozzá. 3 havonta egyszer le szoktam menni, utánna egy negyed évig megint kibírom. :)
Eddig egyszer nem engedtek be, de a csoportba nem illő személyt B terv szerint átirányítottuk, és második sorban állásra minden további nélkül beengedek. Sőt, azt is megjegyezték, hogy nagyon ügyesen észrevettük, hogy mi volt a hiba az első próbálkozásánál. :) Mivel nem hőbörögtünk és alkudoztunk, a második próbálkozás sikeres volt. :DDD
Viszont érdekes, hogy a párom mindig sorbanállás nélkül jut be, mert kiszedik a sorból :)
- A Berghain valóban jó hely, de az is biztos, hogy hangulat (is) kell hozzá.-
Sajnos már addiktá váltam és elvonási tüneteim vannak, ha nem mehetek.
Amit a sorbanállásról írtál az teljesen jellemző.
Hello, persze Berlinben kb. mindegy hogy hetero vagy vagy meleg, és kicsit keverik a tömeget... de azért hívjuk fel a közönség figyelmét, hogy a Berghain azért alapvetően mégiscsak egy gay club, dark room-mal és hasonlókkal.. (igen kedves heteroszexuális testvéreim ott bizony szexelnek egymással a pasik, kvázi nyilvánosan.. csak meg ne ijedjetek:) Amúgy miközben a Berghain sztem is Eu legjobb klubja, a door policy undorító és egyáltalán nem méltó Berlin demokratikus szelleméhez.. Teljesen következetlenül, önkényesen küldenek haza embereket.. Ami szinte tuti nem megy: sokan együtt, lányok egyedül, csinos vagy szép vagy elegáns ruha.. ilyenek, túl fiatal kinézet, már előre nagyon betépett fej.. de ezek sem vehetők biztosra.... hozzáteszem én még mindig bejutottam..
süti beállítások módosítása