Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Hágón innen, hágón túl – székelyföldi barangolás és pálinkavadászat

2010.01.06. 17:51 :: travellingband

Európa leghidegebb pontja? Pipa. Kóbor kutyák? Pipa. Mátyás király szülőháza?  Ez is pipa. Óriási bádogtetős paloták, ezer éves határ, színes gumilabdák tömkelege? Már folytatni is fárasztó. Érdekli, hogy merre találhatóak ezek? Elmondom.

Ha már az ember megteheti, hogy lógjon a munkahelyéről vagy az iskolából, akkor használja ki az alkalmat. Erdély minden évszakban jó választás lehet, hiszen rengeteg látnivaló van és emellett finom a pálinka is, ami melegen tartja az embert.  Novemberben sem más a helyzet. Attól függetlenül, hogy Erdélyben található Európa leghidegebb pontja (itt -35 fok is lehet télen), még az is megeshet, hogy az ember egy szál pulcsiban nézni meg a kötelező látnivalókat. De ne rohanjunk előre. Utazásom apropója az erdélyi magyar emlékek és magyarlakta települések megismerése volt, az általam említett helyszínek és látnivalók is nagyrészt ehhez a körhöz kapcsolódnak.

A legpraktikusabb autóval menni, mert az ember alig bírja ki, hogy ne álljon meg minden fánál fotózni a családi albumba az unokáknak. Erdély határa hivatalosan a Király-hágónál kezdődik, pár kilométerre Nagyváradtól.  Elnevezése abban gyökerezik, hogy itt keltek át egykori királyaink, mikor Erdélybe mentek. Valószínűleg ennek hatására is jó pár éttermet húztak fel itt kacifántos nevekkel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hágóra. Kézzel foghatóbb magyar történelmi alakok is éltek erre, Csucsa községben élt Ady Endre felesége, Csinszka. A községtől nem messze fekszik Bánffyhunyad. Ha valaki még nem hallott róla, talán érdemesnek tartja megjegyezni a nevét, legalább az elképzelhetetlen cigánypalotái miatt. Igen, ez nem túlzás, tényleg azok.
Paloták. A város határában magasodnak ezek a bádogtetős épületek, melyek alapterülete olykor meghaladja az ötszáz négyzetmétert is, és persze a legalább négy szintet. Ehhez még hozzájárul a mutatós bádogtető, melyen sok helyen népi motívumokat is felfedezhetünk (mint például a jól ismert Mercedes autógyár jele). Ezeknek a palotáknak a története elég kusza. Állítólag a kilencvenes évek elején egy piramisjáték ütötte fel a fejét Romániában, melybe rengetegen buktak bele. Ezek az épületek állítanak ennek emléket, mivel tulajdonosaik végül nem tudták ezeket befejezni, és sokan még a jobb időket remélt házak mögött laknak – szinte nyomorban. Az itt látható házak már sokat elárulnak Erdély és egész Románia építészetéről. Ki kell emelni az élénk színeket és a kék tetőket, melyek egész Erdélyben kísértik az embert.

Székelyföld felé áthalad az ember Kolozsváron, ami Románia második legnagyobb városa, és majdnem húsz százalékos magyar kisebbség él itt. Rengeteg látnivalót talál itt az ember, ezek közül csak párat emelnék ki. Kolozsvár jelképe a Mátyás király emlékmű, melyet sajnos felújítanak legalább egy éve, így inkább csak a kalitkába zárt szobor búskomor arca fogadja a fotózni vágyó turistákat. Mellesleg ha itt járunk, akkor már érdemes megnézni Mátyás szülőházát is. Másik fontos látnivalója (több is van, csak ha szakad az eső, az ember nem viseli el a hosszabb sétákat) a Házsongárdi temető, ami az itthoni Fiumei úti sírkertnek felel meg abban a tekintetben, hogy itt nyugszanak az erdélyi közélet és művészet nagyjai. A domboldalba elterülő temetőből szép idő esetén be lehet látni az egész várost. Hangulata miatt sokan járnak ide pihenni és gondolkodni, a város egyik legszebb része.

Következő megállónk már Székelyföld, a székely kapuk hazája.  Nevét az itt lakó székelyekről kapta, a magyarok itt élnek legnagyobb számban Románián belül. Legnagyobb részét Hargita, Kovászna, és Maros-megye teszi ki. Fontos központja Csíkszereda és a hozzá csatolt Csíksomlyó, ahol a híres pünkösdi búcsút tartják, melyen évről-évre több százezren vesznek részt. Érdemes elindulni a búcsú színhelye felé, mert az út szélén van egy borvízforrás is. Egyébként Csíkszeredán belül is több található. Itt bárki megtöltheti üvegeit, amit jó is megtenni, mert ha az ember este végigkóstolja a helyi szomjoltókat, másnap jót tesz ez a víz, mely jó hatással van a gyomorbántalmakra. Enyhén szénsavas és savanykás, szóval nem egy igazi üdítőital, de mindenképpen kihagyhatatlan.
Fontos megemlíteni Gyergyószentmiklós városát.
Aki erre jár, keresse fel a főtér mellett található kicsi kávézót, ahol ha szerencsénk van, még egy marcipán kiállítást is megnézhetünk. Érdemes megkóstolni a helyi söröket a nagy városnézés közben, amik nem csak olcsók, hanem nagyon finomak is. A várost az elmúlt évszázadok alatt több sajnálatos esemény is sújtotta. Feldúlták a tatárok pestis, tűzvész. A mai napig emlékeznek az áldozatokra a szomszédos hegy oldalában felállított emlékműnél. Ugyanitt történt 1944. szeptember 6.-án éjszaka, hogy 17 magyar katonát támadtak meg álmukban és mészároltak le. Az ő emléküket olyan módon őrzik meg, hogy minden évben felgyújtott kerekeket gurítanak le a hegy oldalán.

Ha már guruló dolgokat említettem, akkor el is jutottunk a Gyilkos-tóhoz, mely Erdély talán egyik legismertebb látványossága. Azt bizton állíthatom, hogy aki ide egyszer eljut, sose felejti el a látványt. A tó keletkezése egy földcsuszamláshoz kapcsolható, mikor is a hegyoldal megindult, letarolta a völgyben található erdősége és elzárta több folyó útját is, mely által az évek során feltöltődött. A monda szerint ez egy Fazekas Eszter nevű lány miatt történt, akit elrabolt egy zsivány, és meg akarta hódítani a lány szívét. Eszter ezt annyira nem akarta, így a hegyekhez fordult segítségért. Amikor megindult a hegyoldal, akkor a zsivány is, és a lányt is maga alá temette. Valószínűleg nem pont ilyen segítségre gondolt. A tó napjainkban egyre fogy, szóval érdemes sietni, ha szeretnénk csinálni pár hangulatos fotót. Ha tovább haladunk, akkor eljutunk a Békás- szoroshoz, ami legalább annyira kötelező, mint a Gyilkos-tó. A szurdokvölgyben végig sétálva nemcsak az égig érő egyenes sziklafalakban gyönyörködhetünk, hanem a szabad területeken felállított számtalan pavilon valamelyikében még szinte fekete színű áfonyapálinkára is akadhatnak a szemfülesebbek.

Ha már Erdély felénk eső határától, a királyhágótól indultunk, akkor egyszer el is kell jutnunk a másik határáig is. Megtettük. Gyimesbükk mellett található az Ezer éves határ, mely ha korában nem is ezer éves, de határnak határ. Itt ért véget Magyarország, ha nem is olyan régen, ahogy nevezik. Itt található a legkeletibb MÁV vasúti őrház. Gyimesbükk csángók által lakott település, akik csiki székely és moldvai magyar falvakból vándoroltak ki. A községben található Antalné Tankó Mária (mindenki Marika nénije) néprajzkutató által létrehozott gyimesi csángó tájház, ahol megtudhatjuk azt is, hogy a Gyimesi-havasokban még a vaddisznó lábát is megpatkolják.

Egyszer valaki azt mondta, hogy Hollandiában minden szabad négyzetméterre tesznek egy tehenet. Itt ezt a feladatot kóbor kutyák és lovak látják el. Szerencsére barátságosak, de óriási számuk rémítően hat. Nemcsak a városokban, hanem még a lakott területektől messze is találkozhatunk velük. Nem sokon múlik, hogy az ember ne egy egész falkával megrakott kocsival induljon el hazafelé. Hely egyébként se lesz, mivel a csomagtartót úgyis pálinkával rakjuk tele, illetve a nagy, felfújható labdákkal, amikkel el van árasztva az egész ország, és nem sikerült rájönni, hogy miért is. Mint ahogy arra sem, hogy miért van több száz, párhuzamosan futó villanyvezeték, még a kisebb településeken is. Amikor az ember Székelyföldön jár, tényleg úgy érzi, mintha otthon lenne. Csak éppen ezen az ajtón még nem néztünk be, pedig nem lett volna nehéz. Nyissunk be, és sok csodás dolgot találunk ott. Pálinkát, székely kaput, birkákat, kóbor kutyát, Tordai hasadékot, felhőbe burkolózó városokat és rengeteg csodát.

35 komment

Címkék: erdély cigány székely királyhágó

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr511652079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzasztó felületes...
Tényleg elég felületes. Most csak a piramisjátékról annyit, hogy Caritas néven Kolozsvári központtal évekig(!) működött. Részletek például: www.c3.hu/scripta/scripta0/replika/1516/caritas.htm
A kolozsvári Fadrusz-szobor rekonstrukcióját pedig egy referencia nélküli útépítő vállalat nyerte el.
Nagyon-nagyon felületes. Gyenge írás. Ne ez alapján tájékozódjatok, ha arrafele szeretnétek menni.
Ráadásul Csík és Gyergyó kap egy egész bekezdést, míg Udvarhely sehol :o)), pedig gyanítom valahogy csak át kellett rajta utazni, ha már a többihez elértél. Brrrr.
Egyrészt faszság, hogy autóval praktikusabb!
Az a legnagyobb barom aki autóval indul útnak. Vonat. Ugyan nem a letisztább, gyorsabb de a legkényelmesebb. Bár én csak Kolozsvárig ismerem. Azért 1-1 sávos főúton autóval! Bátorság. Bánffyhunyad pedig nem pilótajátékok palotáiról ismert. Azok a paloták a cigók palotái. Manapság is épülnek ilyenek. De inkább a nagyzolás jelképei. Kolozsvártól tovább valaki más folytassa.
Kornélkám, remélem ezt afféle szarkazmusnak szántad. Szánalmas poszt. Kedves Szerző! Örülök, h jól érezted magad Erdélyben, de szerintem méh menj el egy párszor, beszégess emberekkel, nézz jobban körül, mielőtt írsz róla.

"Itt ért véget Magyarország, ha nem is olyan régen, ahogy nevezik."

Srácok, szerintetek komolyan gondolja a koma, h a gyimesi határ még nincs ezer éves? Ha 895-től mérjük, akkor momentán 1115, ebből ugyebár 1029-t töltött el aktív államhatárként...
@Noname Cowboy:
Autóval tényleg praktikusabb. Hányszor voltál arra kocsival? Én kb 5-6x.

Aki járt már Székelyföldön, az tudja. Ismerni kell a helyi közlekedési viszonyokat, a veszélyesebb szakaszokat, nem szabad a hazai normák szerint közlekedni mert megőrülsz - ez igaz.
Mi most töltöttünk ott sokadjára 4 napot, szilveszterezni. A helyek, ahova elmentünk a szállásról kiindulva:

- Parajd, sóbánya, Szováta, Segesvár
- Kézdivásárhely, Brassó
- Madarasi Hargita, a Hargita hegység 1800 méteres csúcsa
- Békási szoros, Gyilkos-tó

Az 1500 km-s oda-vissza úton kívül 800 km-t autóztunk ott, hogy ezekre a helyekre eljuthassunk. Minden nap 200-250 km-t. Székelyföldön a vonatközlekedés a Csíki-medence kivételével (amerre a nemzetközi vonal megy) szinte zéró, a buszok ritkák és drágák, marad a stop. Vagy az autó.
Aki akar, tegye, részemről télen inkább a fűtött kocsiban autózgatok végig napi 250 km-t. Másként esélyed sincs egy több hetes kiadós körút nélkül eljutni a legszebb helyekre.
És a fejenként 4-5 liter pálinka is csak a csomiba fért bele! :)))
Kicsit olyan a poszt, mint egy iskoli fogalmazás.

Az én tanácsom röviden az Erdélybe készülőknek: ne próbálják 1 hét/10 nap/2 hét alatt bejárni az egészet. Inkább menjenek el egy helyre, ott töltsenek több időt. Ne a látványosságokat keressék, hanem próbáljanak egy kicsit ott élni, egy hétig erdélyinek lenni. Sokkal nagyobb élmény lesz, mint végigautózni a szabadságot.

A Gyilkos-tó / Békás-szoros pedig engem inkább lehangolt a hangos román turisták és az Erdély feliratú vécékefét áruló bóvlisoktól.
@Zozi79: Teljesen egyetértek veled. Erdélyt nem lehet bejárni, végtére nagyobb mint a mostani Magyarország.
"Felületes", baszki, ez nem a turisztikai hivatal oldala, és nem is egy "ismerd meg Erdélyt" blog, hanem.
Nekem speciel kedvet adott ez az írás egy erdélyi kiránduláshoz. Ennyi.
Aki ezt írta az életében nem járt Erdélyben :D azok a cigány paloták állnak , és az alu tetőtől megvakulsz nyáron ...
Nem felületes írás. Olyanoknak szól, akik még nem nagyon ismerik ezeket a helyeket. A visszajáró "törzsvendégeknek" nyilván unalmas és felületes, de aki most ismerkedik a fent leírt helyekkel, annak jó kiindulópont lehet.
Tényleg, ne bántsátok.
Jóindulata vitathatatlan. Persze, hogy legalább 3-4 utazásra van szükség , hogy mélységében megismerd, barátokra beszégetésekre és nyitott szemekre fükekre.
Az operettország hangulat... az kicsit sok.
Hát de szép itt nálunk Erdélyben...hm...???? Egy pár hangulatos fotó, na ezért jöttél kedves blogíró Erdélybe, Romániába. Autóval, mert abban meleg van. És nem kell még a fénykép kedvéért sem kiszállnod az autóból. Aztán a leírás: szóltál valakihez egy szót is? Vannak onnan emlékeid vagy ugy beálltál két korty pálinkától, mint a csacsi. Hát kedves gyere Erdélybe busszal, járjál busszal, stoppal, ismerd meg az embereket és a kobor kutyákat is barátságosabbnak fogod látni. És tudod mit? Sokkal inkább legyenek kóbor kutyák az utcán, mint hontalan emberek, ahogyan nálatok...
Hát öcsém, lehet, hogy mégsem kellett volna lógni az iskolából Erdély miatt, akkor talán nem lenne ennyire szar a helyesírásod.
@Filipposz:
Hát lehet, hogy 1029 évig volt államhatár, na de melyik államé? Mert a magyaré biztos nem, Erdély ugyanis évszázadokig különálló fejedelemség volt, nem Magyarország része.
(Tudod, Ausztriában is németek élnek, mégsem Németország.)

Szar ügy, mi?
juhtúró és lilahagyma szétbasz
nem gondoltam volna, hogy még egy kedvcsináló útleírásba is így bele tudnak kötni néhányan, meg hogy autóval menni gáz ... ilyet :-)
csángó brékesek, székely deszkások, szevasztok!

a posztoló jószándékát nem vitatom, remélem is, hogy kedvet csinál sokaknak az elinduláshoz, de ettől függetlenül az írást,"élményanyagot"rettentő felületesnek, hiányosnak, sőt néhol félrevezetőnek, de minimum pontatlannak tartom.
viszont erről nem feltétlenül csak a posztoló tehet; fáj vagy sem, tetszik vagy sem, de valóban, körülbelül ezek lehetnek azok a dolgok, amik első(és egyetlen blikkre) megragadnak egy időszűkében lévő, a terepen gyorsan körbeautózó, Erdélyt először látó emberben.

mindenesetre leginkább Zozi79-el értek egyet: érdemesebb lenne inkább apránként megismerni Erdélyt. (mert tényleg érdemes!)

székölyjány, a te acsargásodat viszont semmiképp nem tartom se kedvcsinálónak, se hívogatónak, leginkább csak fölösleges "veteszkedésnek", ha érted, mire gondolok...érted, hát :-)
@székölyjány:
Öhm... ejsze te kommentelsz itt asszony? :D
Magyarország gyönyörű ország, imádom ezt a részét (is).

Ezt a házat párszor én is lefényképeztem, meg a mellette lévőt is. Meg a ház mögötti putrit is, ahol a tulajdonos lakik. Tudjátok miért nincs befejezve? Állítólag akkor ki kellene fizetni rá az adót... ;)
Na, melyik Európa leghidegebb pontja?
Merhogy elfelejtetted leírni.
Segítek: szereted a bodzaszörpöt?
Kárpátalját senki nem szeretné felfedezni!? Itt minden hágón az ezeréves határ 'található'.
Vereckei-hágó (Árpádék itt vonultak be anno), Tatár-hágó (a tatár betörések útvonala volt), Uzsoki-hágó (közel a Lengyel határ is).
Ráadásul a kis területen elég sok végvár (Munkácsi, huszti, ungvári, királyházi) található. Igaz ezekből csak a munkácsi és az ungvári van jó állapotban a többi romvár.
A Kárpátok hegyei pedig magáért beszélnek... Gyönyörű a táj.
Ha érdekel valakit egy kárpátaljai út, akkor írjon a fecaenator@gmail.com címre. Sorry, hogy a vége off, de ezt a reklámot nem hagyhattam ki.
Az íráson tényleg látszik, hogy először jártatok arrafelé, és jól bemagoltátok a bédekkert...:) Nade ha odamennél, előbb tanulj meg székelyül, hidd el, fontos lesz:)
www.youtube.com/watch?v=wuld6_BMPQ4
Na emberek , inkabb maradjatok a Ti az ugyes , okos , hibatlan hazatokban , ne kritizaljatok Erdelyt , mar eleg kart csinaltatok a nagykepusegetekkel a szekelyt leszarom viselkedesetekkel.Vajon , hogy szavaztak azok akik itt nagyon tudjak az eszt osztani.A kozlekedesre utalva , hat tudjatok eppen egy magyar rendszamu felsogategorias auto elozott egy hete a Kiralyhagon zarovonalon.
@Leonard Zelig
Bodzaforduló (Întorsura Buzăului) ?

Nekem tetszik ez a post. Én gyergyói vagyok de most kolozsváron élek. Csak annyit jegyeznék meg, hogy ha máskor Bánffyhunyad környékén jársz ne a cigók épuleteivel foglalkozzál hanem térjél le a főútról és kutassál kalotaszegi falvak után. Hidd el megéri!
1. joszandekkal irodott potyormenyt ne fikazzuk agyon
2. teny, hogy kimeriti a feluletesseg fogalmat. helyenket teves adatokat kozol (kv. romania 2ik leg>obb varosa), de osszesegeben nem ir hulyesegeket, max nem relevans dolgokat emlit.
3.csipkebokor vesszo
4. 7776 leutesben nehogymar tultegyunk orban balazson.
5. lehet folytatni
Örülök, hogy ennyien olvasták az "írásomat", és köszönöm a kritikákat is. Annak persze nem, akinek csak vsz rossz napja volt, és valakit jól meg akart alázni. Az szarjon sünt, de előtte írjon egy beszámolót ő is. köszönöm. egy dolog nagyon zavar, én nem akartam senkit se megbántani, ha ez valakinél nem jött le, de Erdély és maga Székelyföld számomra olyan hely volt,mintha egy mesébe csöppentem volna. aki ezt nem érti meg, és az írásból csak a kóbor kutyák jönnek le neki, azzal nem tudok mit tenni. mivel 3 napot voltam kint, ebből 48 órát töltöttem buszon, reggel 5kor sikerült átbuszozni Székelyudvarhelyen, majd megnézni a Tamási Áron emlékművet.gondolom mindkettő szép volt. érdekel valakit,hogy nem láttam, mert? nem. ennyi.akinek tetszett, és akinek nem, köszönöm a kommenteket, ha valakinek kedvet csináltam hozzá, annak nagyon örülök, mert nyáron én is visszamegyek.

Dóri
Hej Dórika, nem kell szívre venni mindent. Ez a post arra épp elég, hogy kérdéseket tegyen fel annak aki még nem járt erre és kíváncsivá tegye. Aki meg mindent tud vagy tudni akar annak talán nem itt kellene pofáznia.
nem is veszem a szívemre, és köszönöm, kedves tőled. ha legközelebb arra járok, biztos visszatérek ide, hogy megnézzem, hogy mit is kellene még megnézni. kedvet csináltatok hozzá:)
Egyre jobban szeretem és tisztelem Erdélyt (most egybne kezelve Nyugat-Bácskával és a Partiummal). Egyszer Hargitafürdőn síeltünk egy nagyot, aztán sok évvel később Partium és Kalotaszeg, idén pedig Kolozsvár és Torockó. Fantasztikus volt, voltunk a kolozsvári magyar színházban egy kitűnő előadáson és természetesen felmentünk a Székely-kőre is, egy hétig volt izomlázam :)
süti beállítások módosítása