Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

A Hungarian in New York – tudósítás a tengeren túlról

2008.12.08. 20:00 :: travellingband

Sárgák a taxik, ott lakik John McLaine és Woody Allen. A rendőrök fánkot és hot dogot esznek, éjjel is járnak a metrók, és nyitva vannak a kocsmák hajnalig. A Travellingband new yorki tudósítója évek óta az óriás városban él. Most elmondja, milyen is az.

"Amikor először landoltam az USA-ban, egyből megcsapott a moziból jól ismert american dream szele. Ahol minden tökéletes, olajozottan mennek a dolgok es természetesen mindenki boldog. Úgy ereztem magam, mint aki egy filmbe csöppent, visszaköszöntek ugyanis a tv-ben látott utcák, helyek és persze a Central Park.
Nem is tudtam aludni, mennem kellett, látni akartam mindent. Az embereket a tömött metrókon, amint híres tervezők által szabott öltönyökben és tornacipőben mentek munkába, a sarki hot dog árusokat és persze a New York-ra oly jellemző Yellow Cab-eket, azaz a sárga taxikat. Akkor a város magával ragadott, beszippantott és nem enged azóta sem.
Persze más itt lenni, mint turistakent 1-2 hétre bekukkantani. Amióta itt lakom, látom New York es Amerika negatív oldalát is. A rengeteg szemetet az utcán, azt, hogy a sok bevándorló - jómagammal együtt - hogyan küzd a napi megélhetésért. Szóval itt sincs kolbászból a kerítés.
Manhattanben a legegyszerűbb tömegközlekedéssel mozgolódni. Főleg a metrót tudnám ajánlani, bár vagy olyan, hogy több tíz percet kell várni az alagútban a metrókocsik torlódása miatt. Egy menetjegy ára két dollár, amit addig tudsz használni, amíg fel nem jössz a felszínre, tehát válthatsz metróvonalat azért az összegért, feltéve, hogy nem jössz ki a beléptető kordonon.
New York City-nek összesen 22 metróvonala van, az esetek 95%-ban el tudsz jutni csak metróval a célodhoz. A különböző vonalakat más-más színekkel jelzik, és vagy betű, vagy szám jelzi az adott metróvonal nevét. Az aluljárók és peronok egyébként többnyire borzasztó, néhol életveszélyes állapotban vannak, és szinte mindenhol felújítanak. Már vagy 10 éve folyamatosan.
Rengeteg a rágcsáló és a bogarak, de ezt minden new yorker teljesen közönyös ábrázattal fogadja, mind a föld alatt, és a saját lakásában is. Mosolyognak: Hey, that's New York.
A metrón a helyi hajléktalanok, afro-amerikai fiatalok rendszeres show-műsoraikkal szórakoztatják a népet. Persze ellenszolgáltatás fejében. Van, aki táncol, akad, aki énekel, van, aki mindkettőt egyszerre csinálja. Megveheted a legújabb filmeket dvd-n es rengeteg zenei cd-t is kínálnak. Hogy milyen minőségben? Hát, öt dollárért nem kell sokat várni…
Az ajándékboltok egyébként szinte minden sarkon kínálják a pólókat, bögréket, képkereteket és amit csak el tudsz képzelni. Ja, soha, de soha ne vegyél fényképező gépet, kamerát, laptopot meg hasonló kütyüket turistaboltban! Legalább kétszer annyiba kerül, mint máshol.
New York nem otthonos hely. Inkább életforma. Vagy tetszik, és imádod, vagy utálod az első perctől fogva. Ha pihenni, kikapcsolódni vágysz, ne ide gyere. Viszont ha új emberekkel akarsz megismerkedni a világ minden szegletéből, azt itt megteheted. Mindegy honnan jöttél, mindegy, hova mész. Többnyire nem is érdekli az embereket. Mindenki barátságos es szívesen segít tájékozódni, de semmire nem kíváncsiak rólad és te sem fogsz sokat megtudni róluk. Mindenki a maga dolgával törődik. Az udvarias " How are you doing today?" kérdésben ki is merül minden. Erre mindig egy szóval szoktak válaszolni: "Fine". És visszakérdezni sem kell.
Ja, és semmiképp nem szabad azt mondani, hogy „bad”, mert úgysem érdekel senkit, hogy mi van valójában.
Rengeteg lehetőség van az éjszakai szórakozásra is, hiszen a varos valóban soha nem alszik, és meg csak nem is fárad el. A bárokban hajnali 4-ig szolgálnak fel alkoholt, de fel kell mutatni hozzá az útlevelet. A metrók amúgy, és a legtöbb busz is éjjel-nappal jár, így nem kell aggódnod, hogy lekésed az utolsót. Szóval hadd szóljon.
A közbiztonságról annyit lehet elmondani, hogy én laktam már Bronxban, Queensben és most éppen Brooklynnal ismerkedem. Nem mondom, hogy nem féltem soha az utcán sötétedés után, de rengeteg a cirkáló rendőrautó, nekem még sosem volt komolyabb problémám. Ma már Harlembe is nyugodtan el lehet menni körülnézni. Bár nappal jobb.
Ahol most dolgozom, az 10 éve meg olyan veszélyes környéke volt Harlemnek, hogy gyakran a rendőrök sem mentek oda, mert egyszerűen nem tudtak mit csinálni. Nem tudták kezelni a bandaháborúkat vagy éppen a családi vitákat. Kemény lehetett. Ma egymás után épülnek az új lakóházak. Azokban van portás, konditerem és mélygarázs. Mostanában már fehérek is költöznek oda, nem kell attól tartani, hogy sötétedés után mi lesz."

Persze napokig lehet mesélni a helyről, úgyhogy most ennyi legyen is elég. Köszönjük Lillának!

37 komment

Címkék: amerika new york usa die hard harlem

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr51798640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nagyon zsír, héha!
Szépek az illusztrációk!
Jo iras :)
London is erosen hasonlo, en itt elek, igaz csak fel eve, de eltem az USAban is egy evet...igazabol nekem eros meggyozodesem h London kategoriakkal nagyobb olvasztotegely manapsag mint nyolc eve Boston volt amikor ott voltam. Es ez is erosen imadom/utalom fajta varos, en meg nem dontottem el h szamomra melyik is.
De az egerek edesek a metroban :D
rakd már ki az rss feed linket légyszi! köszi
klassz írás, köszi szépen!!!
nem lehet bérletet venni a metróra?
New York egy fos, teli bunko-sznob amerikaiakkal.. Peking a kiraly hely :)
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy a levélíró a kimenés előtt volt naív, vagy a kimenés után lett hálátlan és elégedetlen.
Tényleg jó a poszt több ilyen kellene, NY-ról akár bővebben, részletesebben is. Fel is írakoztam RSS feed-re bízva a hasonló folytatásban

"Az udvarias " How are you doing today?" kérdésben ki is merül minden." Szerintem a franciáknál és a briteknél is így van. Egy Mo.-on dolgozó, francia nemzetiségű volt tanárom tisztára meg volt lepődve, hogy itt a "hogy vagy?"-kérdésre mindenki elkezd panaszkodni, hogy a nagynénje élettársát most rúgták ki az állásából, különben is becsulladt a macskája lábán a köröm és így tovább :) Kulturális sajátosságok
becsulladt = begyulladt
Nekem egyáltalán nem tűnik elégedetlennek a posztíró
Jó kis írás :) Ha tehetném máris indulnék kipróbálni hogy tényleg ilyen-e :)
Ha ez egy sorozat része lesz, szívesen olvasom majd a többi beírást is. :)
NAgyon sajnálom, Lillát, és hogy csalódott az Amerikai álomban. Személyszerint én jó pár évig laktam Amerikában, többekközt Queens, Astoria és az Upper East Side-on is. Természetesen furcsa megszokni az emberek elsőre felszínes viselkedését, de ez idővel sokkal szimpatikusabb lesz, mint a BKV-n lökdösődő, kultúrálatlan lény. Ez van ilyenek. És , hogy New York ne lenne otthonos? Én minden évbe visszajárok, az ominózus düledező subway állomásokról pedig ereklyéket gyűjtök, jó pár éve, kellemes és lassan értékes kis hegyet felhalmozva, mert annak olyan de olyan érzete van mint semmi másnak ezen a világon. Az egyetlen probléma sajnos szerintem a kinnt élő de tanulatlan magyarokkal van, velem, csak és kizárólag magyarok kötözködtek éjszakánként. No komment,
Még egy pár szót az otthonosságról:
Hol van még egy olyan hely, ahol az utca végén együtt mosod a szennyest a szomszéddal és közben jót dumáltok, miközben ázik a gatya, vagy hozza kérés nélkül minden kedden ugyanaz a kínai a vacsorát, mosolyogva persze a tippért :-) aztmondta valaki, hogy teli van bunkó-sznobokkal.... nos van olyan is, de valahogy a rózsakertben sokkal több van belőlük, sok wanabe tuskó pitiáner gengszter...ott max a puerto ricoiak:-)
imadom NYCt, igaz, en Bostonban laktam, de sokszor atugrottam (a parom csaladjanak Manhattanban van kecoja).
Marquee megvolt mar? mi epp oda indultunk amikor Miss Hilton becsuszott elottunk ket meterrel es onnan mar csak a listara felirtak jutottak be.. sebaj, meguszta, hogy letancoljuk az asztalrol:-))))
egyetlen probléma egy több milliós amerikai nagyvárosban a kötekedő magyarok,hihető
Életem egyik fő célja, hogy eljussak oda:) Remélem valamikor sikerülni fog.
Hát én nem voltam hasraesve New Yorktól. Eleve azt nem hittem el, hogy ennyi a csótány, patkány, mindenféle élősködő, meg a szeméthegyek még Manhattenben is. Ahol egyébként akármerre mész, mindenhol olcsó, kikódolt, gagyi telefonokat, kamerákat meg mindenféle bóvlikat áruló boltokat meg hamis táskát, szemüveget áruló nigériaiakat találni (a Broadwayn!) és tényleg a fejedre hullik az összes metróállomás.
Sokkal faszább hely pl. Chicago, szellősebb, ugyanúgy változatos, de nem "fojt meg".
Király, várjuk a folytatást!:)
Jó sok magyar lehet ott ha beléd folyton csak a magyarok kötöttek.
Hát mindezek ellenére is az egyetlen hely, ahova szívesen elutaznék, az pont Nújork... Aztán lehet, hogy csalódnék, de egyszer meg kell majd néznem. Legalább vízum nem kell már... csak a repjegy rohadt drága sajnos.
Peter Blau,
nincs annyi, csak feltűnik, mert a többi nemzettel egész jól ki lehet jönni, és pont a hazánk fia az, aki bunkó/kötekedik/átver. én amúgy imádom NYC-t, 2 évig laktam ott, és szerintem nem igaz, hogy nem otthonos. sőt, néha azt éreztem, hogy sokkal élhetőbb, mint pl. Budapest.
Érdekes írás, remélem lesz folytatás
Eddig is életcélom volt eljutni "Nűjaak"-ba, ezután is az lesz. Talán méginkább.
En 6 hetet toltottem ott, felig-meddig sorrel taplalkozva es metrokapukat atugralva, de szerintem elkepeszto, hogy mi folyik ott. Marmint a szo jo ertelmeben, en imadtam. A forgatagot, a lehetosegeket. Es valljuk be az amcsik annyira bambak, hogy europai aggyal szinte barmit meg lehet tenni ;)
mindegy hová mész a világban.. ha magyarok vannak a környezetedben akkor ők lesznek az elsők akik levesznek, becsapnak, kihasználnak.
ja és köszönöm az rss linket!
Én is éltem NY-ban egy darabig... engem teljesen lenyűgözött.
A legjobb része, amikor úgy tudsz utazni a tömegközlekedésen, hogy nem bámulnak az arcodba, nem nézik, h milyen ruha van rajtad, stb. Nem érdekel senkit, h ki-mi vagy te. Nyugodtam elővehettem minden értékem nappal és éjszaka is... akár Harlemben is, mert nem rabolnak ki egy szakadt ipodért, vagy fényképezőért.
És lehet, hogy ez a fajta közönyösség az emberek nagy része szerint nem jó, mert nem foglalkozunk egymással eléggé (már amennyire embertársainkkal foglalkozni kellene), de az egyik haveromat fényes nappal verték meg a héven (délben) szeretett városunkban úgy, hogy még rajta kivül 10en ültek a kocsiban.
Csak nekem ennyire zavaró ez, hogy tényleg, akármerre megyek itthon, felszállok BKVra, vagy csak beállok egy sorba a mozinál, érzem magamon a tekinteteket... és ha kicsit körbenézek, látom, h bámulnak az emberek... pedig nem vok semmi különleges, meg yeti sem...!
Sok a feszültség az emberekben. Itt, az 1,7 milliós Bp-ben. De a 10 milliós, kultúrális olvasztótégelyben ilyennek nyoma sincs...

nna még NY: patkány és csótány tényleg mindenhol előfordul.
Bérlet van... külön metróra is... heti, stbstb

Érdemes megnézni, kipróbálni... a repjegy is egyre elérhetőbb.
en szeretek New Yorkban elni minden gyonyorevel es hibajaval egyutt szulofalom mellett a vileg legjobb helyenek tartom. ha kimegyek az utcara allandoan elfog az erzes, hogy imadok itt lenni es ugy erzem valami nagyobbnak, valami hihetetlennek vagyok egy apro resze. a varos kellemesen szemelytelen, aki ismerkedni akar annak megsincs nehez dolga. par honapja elek csak itt es en is latom a szemetet, patkanyokat es omladozo, koszos allomasokat, en akkor is szeretem
NYC-ben ejszaka a kotekedo magyarok rasszista inditekbol inzultalnak foleg magyarokat. Mindenki felhet de foleg a ciganyok es a zsidok - ok mindenkeppen inzultalva lesznek a NYC-ben ejszaka, a magyarok altal.

Ilyenek ezek a rasszista, antiszemita magyarok ott lenn, NYC-ben, ejszaka.

LOL
Ugyan, az utcai szemét a nagyváros kelléke. Nézz körül budapesten, mindenhol ott a kosz, a mocsok és a hulladék. Akkor már london sokkal tisztább. Ott a city-ben zárás után ember nincs, de térdig lehet gázolni az eldobott újságokban, viszont nincs ürülék, vizelet és ételmaradék. Ráadásul el is tüntetik reggelre. Budapesten 20 éve nem tüntetik el.
San Francisco jobb. SZVSZ. Vagy Santa Barbi..:-). De ha kíváncsi vagy az USA-ra, ne csak óceánparti nagyvárosba menj!
hat nem tudom persze vannak rossz helyek ott is, hol nem, de azert 5x inkabb new york mint budapest.

Sokat voltam ott es persze mint minden nagyvaros megvannak ott is a problemak, amugy egy atlag embernek new yokr inkabb manhatten, mert a filmekben is azt mutatjak, de azert ne felejtsuk el hogy az csak egy resze new yorknak, en imadom brooklynt queenst, szoval jo cikk de kicsit hortobagyszagu
a világ legjobb helye.élhető,mindent megtalálsz és minden működik abszolut normálisan.
csak ajánlani tudom.
el kell menni oda évente legalább kétszer,hogy életben maradj!
A kommentek érdekesebbek mint a cikk, ami igencsak semmitmondó lett.
New York egy nagy turista latvanyossag, lakni mar kevesse alkalmas. Ide erkezeik a legtobb migrans a vilag minden tajarol es ez ad a varosnak egy kulonleges hangulatot. A szemet, a kosz a kaosz vilaga alul, felul pedig az art deco stilusu felhokarcolok uvegpalotaiban a leggazdagabb emberek ulnek irodahazaikban. A legnagyobb kontraszt talan itt van a vilagon: egyik oldalon a gazdagok elik a kis szofisztikalt luxus eletuket, masik oldalon az illegalis csoro budipucolo bevandorlo. Osszesegeben mindenki hisz a szebb jovoben ( nem ugy mint nalunk) es legkor sokkal jobb mint Magyarorszagon.
Amikor elenk tarul a Brooklyn hidrol Manhattan lenyugozo panoramaja, elgondolkozunk, mit tud teremteni a kapitalizmus. Amikor Bronxot latjuk mar azon meditalunk, ebben a rendszerben valami nagyon nincs rendben
Ha valaki lakni jon Amerikaba, New Yorkot nagyon nem ajanlom, mivel draga es keves a lehetoseg a foldi halandonak. A legjobb valasztasok: Pittsburg, Cleveland, Chicago. Ezekban a varosokban a nemet, magyar, lengyel bevandorlok leszarmazottjai olyan kulturat teremtettek ami hozzank kozel allo, olcso a lakhatas es magasak a berek.
Brix: Tudom nem erre gondoltál, de Isten óvjon a "magyarok álltal teremtett kultúrától", abból van elege szerintem annak aki lakni megy külföldre...
A magyarokrol annyit,hogy magyar boltban ugyanazert a termekert 2szer ugyanannyit nem fizettunk meg soha.
Lehuzni probalnak
Tovabba a turistakat mindenhol probaljak atverni
Szerintem nincs semmi baj NYC vel
Gyonyoru hely.manhattan island en pl fel sem tunik hogy egy sziget mert olyan hatalmas.szemet,kosz meg mo-n is akad boven
Én még sajnos csak egy napot voltam NY-ban, de beleszerettem. Megyek vissza idén nyáron is, plusz a féléves szakmai gyakorlatomat is szeretném majd kint csinálni. Tényleg vannak koszos részei, pl. éjjel a Times Square-en áll a szemét, de hát NY...:) Viszont pl. az Upper East Side, Upper West Side nagyon szép, tiszta. A metro meg szerintem olyan, mint a kisföldalatti:)
San Francisco viszont szerintem is élhetőbb, de NY-nak megvan az az egyedi feelingje:)
Én amit utálok, az Los Angeles. Undorítóan nagy, és én abszolút nem éreztem magam biztonságban:( Viszont ott van mellette San Diego, ami szép tiszta élhető hely:)
süti beállítások módosítása