Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

A Feröer-szigeteken divat bálnát fogni

2009.03.24. 09:58 :: travellingband

Egyáltalán nincsenek erdők, rengeteg a birka és a legnagyobb városban is csak feleannyian élnek, mint Budaörsön. Még McDonald's sincs.

Eszter tavaly óta él két fiával, és a párjával a Feröer-szigeteken. Ott aztán sok a tenger, rengeteg a madár, és nagyon sok minden máshogy van, mint nálunk:


"A Feröer-szigetek az Atlanti-óceánon helyezkedik el, félúton Skócia és Izland között. Vulkáni eredetű, egyetlen pontja sincs messzebb a tengertől, mint 5 km. Mindenhol hatalmas sziklafalakat, sok-sok völgyet látni. Összesen 18 szigetből áll, ebből a három legnagyobbon él a lakosság 80 %-a. A szárazföldek összeköttetését alagutak és hidak biztosítják, de akad olyan hely is, ahova csak hajóval lehet eljutni. Az alagutak közül kettő az óceán alatt halad át, azok fizetősek. Egy oda-vissza út 130 koronába kerül (1 korona - 40 forint).
Szóval három nagyobb szárazföld van, az átjárás a szigetek között gyakori, sokaknak mindennapos. Miden családban van legalább egy autó, de buszokkal is el lehet jutni bárhová. A népesség 48000 fő, ezért nincs például McDonalds, mert az csak 50000 lakónál nagyobb településeken van, így nekünk csak a Burger King jut. Az is csak a fővárosban.
A mi kis "városunk"neve Gota, itt körölbelül 1500-an laknak. A legnépesebb a főváros Torshavn, ahol körülbelül 12 000-en élnek.
Szórakozási lehetőség nem sok van, a városban összesen két mozi. Akad néhány bowling pálya, de ha táncolni szeretne valaki, akkor a fővárosban tudja megtenni, ott viszont van hely külön 25 év alattiak számára, és idősebbeknek. Ezekben a kis városokban mindenki ismer mindenkit, mivel más lehetőség nem nagyon van, gyakran mennek egymáshoz. A születésnapokat mindig nagy bulival ünneplik, szeretnek szomszédolni, szinte adják az emberek egymásnak a kilincset.
A feröerieknek saját nyelvük, zászlójuk, pénzük, rendszámtáblájuk van, és széleskörű autonómiával rendelkeznek. Ellentétben Dániával, a Feröer szigetek nem tagja az Uniónak. Addig nem is lehetne, amíg a bálnavadászatot fel nem adja. Nekem még nem volt szerencsém látni, de úgy tudom, ha felbukkannak valahol, akkor mindenki eldob mindent, és még az öltönyös úriemberek is rohannak és egy pillanat alatt legyilkolják az állatokat. A Feröeriek ezt kultúrájuk, történelmük részének tekintik. A bálnáknak fogyasztják is a húsát meg a zsírját.
Feröer gazdaságának nagy részét a halászat, halfeldolgozás biztosítja, és ez adja a legtöbb munkát a lakosoknak. Emellett a juhtenyésztés is nagyon elterjedt, imádják a juhok húsát, a gyapjút, illetve az ebből készült termékeket exportálják is. Így amerre a szem ellát mindenhol bárányokat látni. A közlekedésben is vigyázni kell, mert ha bárki elüt egy birkát, hatalmas büntetést kell fizetnie.
A szigeteken nincsenek erdők, fákat csak néhány faluban látni, ellenben több mint 300 madárfaj él itt.
Az időjárás a golf áramlat miatt enyhe. Mínusz nincsen, télen kb. 3 fok, vagy több van. Nyáron legfeljebb 15 fok van. Kicsit furcsa, de meg lehet szokni. Egy napon belül előfordulhat napsütés, havaseső, jégeső is. Akárr 10 perc alatt is nagyot változhat az időjárás. Láttam már olyat, hogy sütött a nap, aztán egy órával később havas volt minden."

2 komment

Címkék: dánia autonómia halászat feröer szigetek bálnavadászat

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr481021887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úúú, váó. dániában jártam suliba egy feröeri lánnyal, azóta is izgat az ország.
Nem is tudtam, hogy létezik ilyen :)
süti beállítások módosítása