Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Moskau, raz, dva, tri...

2009.01.26. 14:34 :: travellingband

Nos, a nyugati nagyváros és némi környékbeli csatangolás után ellátogatunk Moszkvába is, amiből az elmúlt években valódi világváros lett. Hajózni a Moszkva folyón, megnézni mennyire vörös a Vörös tér, metrózni, és a Mauzóleumban meggyőződni arról, hogy is van az a Lenin zsivjot, meg bugyet zsity dolog. Parancsoljanak.

Informátorunk, Józsi 2006 óta dolgozik Moszkvában, és 1993-ban járt ott először. "A változás félelmetes, egyszerűen nem lehet ráismerni a városra. Az igazi nagy, világváros lett belőle, ahol mára nyoma sincs a nélkülözésnek, az áruhiánynak. Míg korábban a kínálat rendkívül szegényes volt, ez 1998-tól folyamatosan megváltozott, s ma gyakorlatilag pénz kérdése, minden van. Nem véletlenül Moszkva ma az első öt legdrágább városban van a világon.
Moszkvában a legszebb időszak a május és szeptember között van, amikor beültetik a parkokat, minden zöldell és virágzik. Hihetetlen, hogy erre mennyit költenek, de ilyenkor a város nagyon szép. Az is igaz azonban, hogy a többi hónapban a város szürke és nagyon kevés a napsütéses napok száma. A Moszkva-folyó átfolyik a városon, de nem olyan értelemben osztja meg, mint mondjuk nálunk otthon a Duna Budát és Pestet, hanem a folyamatos kanyarok következtében az ember az elején nem minden esetben tudja, hogy a folyó melyik oldalán van. Nyáron nagyon jó élmény sétahajóval végigjárni a környéket.
A turisztikai látványosságok közül feltétlenül meg kell említeni a következőket: Vörös tér, GUM áruház, Lenin Mauzóleum, Vaszilij-Blazsenyij Székesegyház, vagy a Megváltó Krisztus Székesegyház. Természetesen nem szabad megfeledkezni magáról a Kremlről sem, amely szinte egy napos túra alatt sem járható be.
Szintén egész napos elfoglaltság a moszkvai metró, amely valóban nagyon látványos, ahogy ez a kiadványokban is szerepel. Érdekes látni, hogy nem csak a felszínen, de lent a metróban is rengeteg ember mozog, szinte visz magával a tömeg. Érdemes előre megtervezni az utat, így nagyobb eséllyel nem tévedünk el, abban az esetben pedig, ha nem tudjuk a cirill betűket olvasni, akkor a különböző színekkel jelölt metró vonalak segítenek a tájékozódásban.
Egyébként ott nem olyan közel vannak a megállók egymáshoz, mint otthon, van olyan, amikor a metró 8-9 percet is megy a következőig. Szóval ezt egy esetleges felszíni séta esetén célszerű figyelembe venni.
Nagyjából 14-15 millióan élnek Moszkvában, ebbe beleértve az elővárosi lakosságot is, bár biztos adatok nincsenek, de helyiek kb. ilyen létszámról beszélnek. Az autók száma tavaly decemberben átlépte az 5 milliót. A város 3 körgyűrűvel rendelkezik, amelyik közül a külső gyűrű 2x6 sávos autóút, állandó dugóval. Jól érzékelhető talán, ha azt mondom, hogy a repülőtér, ahova a MALÉV is érkezik, Kecskemét távolságra van. A forgalom függvénye, hogy a reptérre történő kijutás lehet 30 perc is (ez általában éjszaka igaz) vagy lehet 3-4 óra araszolás a dugóban.
A közbiztonság olyan, mint más világvárosban, vannak részek, amelyeket célszerű elkerülni, de általában a nyugalom a jellemző. Ez talán betudható annak is, hogy nagyon gyakori és jelentős a rendőri jelenlét. Gyakorlatilag majdnem minden 100-500 méteren van rendőr vagy rendőri poszt.
Az autóval történő közlekedés gyakorlatilag katasztrofális a nyugatiak számára. Gyakorlatilag nincsenek szabályok és hiába próbálnak hozni újabb és újabb intézkedéseket, egyszerűen a helyzet reménytelen. A pontos megfogalmazás szerint a szabályok csak tájékoztató jellegűek, azok betartása, ill. be nem tartása az autó méretétől és a vezető pénztárcájának vastagságától jelentősen függ."

Folytatjuk!

 

1 komment

Címkék: rammstein rendőr moszkva lenin

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr94903509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"a szabályok csak tájékoztató jellegűek, azok betartása, ill. be nem tartása az autó méretétől függ"

Hehe, jók ezek az oroszok.
süti beállítások módosítása