Travelling Band

Szubjektív országélmények, beszámolók innen-onnan.

Mi megyünk, te olvasod.
De lehet fordítva is:
travellingbandblog kukac gmail pont kom

Együttműködésben:

Utolsó kommentek

FB

Címkék

2009 (1) 41 es (1) 60 as évek (2) afganisztán (1) afrika (1) afro amerikai (1) akna (1) albánia (1) alkohol (3) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) andok (1) angola (1) árak (1) autonómia (1) autóstop (2) balaton (1) bálnavadászat (1) becherovka (1) bécs (1) berlin (1) beyonce (1) bikaviadal (1) budafok (1) budaörs (1) budapest (3) buli (1) bunker (1) busz (3) calgary (1) chile (1) cigány (1) creedence clearwater revival (1) cseh tamás (1) dalí (1) dánia (1) dél korea (2) die hard (1) egerszegi (1) egri vár (1) éjszakai élet (1) enver hodzsa (1) erasmus (1) erdély (1) esőerdő (1) észak korea (2) észtország (1) feröer szigetek (1) film (1) footer (1) fotó (1) franciaország (1) háború (2) halászat (1) harlem (1) határátkelés (2) hellókarácsony (1) hobo (1) hollandia (1) indián (1) japán (1) kamaraerdő (1) kanada (1) katona (2) kína (1) királyhágó (1) koncert (1) korea (3) közbiztonság (2) közlekedés (1) lenin (1) ljubljana (1) metró (1) mókus (1) moszkva (1) művirág (1) new york (2) nyár (1) nyócker (1) ópium (1) patkány (1) pécs (1) pilis (1) piliscsaba (1) prága (1) programok (1) rammstein (1) rendőr (1) síelés (1) síút (1) soju (1) sör (4) spanyolország (1) szauna (1) szeged (2) székely (1) szélmalom (1) szlovénia (1) szöul (2) tallin (1) techno (1) travellingband (1) travellin band (1) tréning (1) tulipán (1) tűzoltó (1) underground (1) usa (1) üvegtigris (1) videó (2) villamos (2) vulkán (1) zsidó (1) Címkefelhő

Partnerek

Koreában a helyzet változatlan - II. rész

2010.12.02. 11:35 :: travellingband

Előző posztunkban három Dél-Koreában élő magyart szólaltattunk meg, hogy ott mit észlelni a nagyvilág híradásaiban vezető hírként szereplő észak-koreai ágyúzásról. Vajon meg lehet szokni az állandó feszült légkört, és azt, hogy az ország egyik felében a Föld legkeményebb diktatúrája működik? Hangulatjelentés Dél-Koreából, második rész.

 

A barátságos Észak-Korea - Kína határszakasz (forrás)

 

"Én úgy hallottam, hogy ez a sziget kb. 70km-re van a szárazföldtől, szóval szerintem Seoulban magából a támadásból semmi nem volt észlelhető. A lakosság elég jól fel van készítve a háborúra, múzeumokban is látni ábrákat, amik azt magyarázzák, mi a teendő vegyi vagy atomtámadás esetén. Az embereket nem nagyon foglalkoztatja az északiak villongása: a közbeszédben általában kevés szó van róla, persze azért a hírekben mindig benne van Kim Jong Il aktuális akciója.

Nagyon sok vaklárma volt korábban, amikor azt hitték, hogy háború lesz, és az emberek őrülten nekiálltak vásárolni. Még a ’80-as években is volt ilyen, ezért mára már elég indifferens a közhangulat. Viszont ilyenre még nem volt példa, hogy ágyúztak volna. A katonai készültség mindig is nagy volt, rengeteg laktanya van mindenfelé, sok hegycsúcson katonai állás van, a tengerpart az északi országrészen a legtöbb helyen le van szögesdrótozva, és még mindig harmincezer amerikai katona állomásozik az országban. Általánosságban az idősebb generáció, amelyik még emlékszik a háborúra, és a nagy nélkülözésre, nem szeretné, ha újraegyesülne a két országrész, a fiatalabbak viszont nagyobb szimpátiával tekintenek az északi honfitársaikra, és inkább sajnálják mint utálják őket.

Elég sok őrültséget csináltak már az északiak, volt hogy egy különleges alakulatuknak, akiknek a küldetése a dél-koreai elnök megölése volt, sikerült 500 méterre jutnia a Blue Househoz, a koreai elnöki palotához. Arra is volt példa, hogy egy nagyobb haderő partra szállt a Keleti tengernél, és több napon át tizedelték a környező falvakat a Daebek-hegység északi részén.
Bár ezek a dolgok még a ’60-as ’70-es években történtek, de még a közelmúltban is volt olyan, hogy egy kis tengeralattjáró-szerűséggel északiak lejutottak egészen Busanig kémkedni, ahol csak több napi hajsza után ölték meg őket. Számomra talán az a fotósorozat volt a legmegdöbbentőbb, amin egy határőrsnél északi katonák kiugrálnak az erdőből, és baltával (!) megölnek több déli határőr katonát.
Magyar újságban meg azt olvastam, hogy a kilencvenes évek elején a bécsi észak-koreai követséghez tartozó hajóról, ami a Budapesten a parlamenttel szemközt horgonyzott, kémleltek, hogy mi folyik a parlamentben. Aztán a németek szóltak a magyaroknak, és azóta le van árnyékolva az épület. Vicces.

Korea az ellentmondások országa, érdekes a kultúrája, de a városok elég egyformán jellegtelenek, kevés régi épület maradt meg a háborúból. Amit szerintem érdemes megnézni, azok a nemzeti parkok: rengeteg szép hegy van rendkívül jól kiépített túraösvényekkel, ezen kívül még a szigetvilág is érdekes."
Botond

Remek hangulatban folyik a munka (forrás)

 

Köszönjük Botondnak!

Szólj hozzá!

Címkék: háború korea észak korea katona dél korea szöul

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingband.blog.hu/api/trackback/id/tr622488033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása